Zakázky snů

Zakázky snů naštěstí nechodí jednou za sto let, ale mnohem častěji. Ovšem ne zas tak často, protože pak by to nebyly zakázky snů.

Jedna taková se mi poštěstila letos na jaře ve spolupráci se známým e-shopem Bella Rose. Oslovili mě ještě v době, kdy jsem byla na zimu přesunutá ve Španělsku, vyměnili jsme si pár mailů a představ, a když jsem se vrátila, hned jsem mazala do Brna dohodnout detaily. Ještě dneska vzpomínám na vynikající oběd v Café Pilát.

Z našeho setkání vznikla dlouhodobá spolupráce, díky které jsem získala zakázku na poměrně velký počet ilustrací na téma Hygge Manifest a Vánoční Hygge Manifest podle Bella Rose a nakonec i na prodej svého zboží přímo na e-shopu Bella Rose. A o tom se mi vlastně ani nesnilo.

Mám upřímnou radost!

Postupně budou přibývat na Bella Rose produkty s mými akvarely, zatím jsou to nálepky, plakáty, washi pásky... Víc neprozradím, protože to už má v režii právě Bella Rose. Tím zároveň odpovídám i na dva časté dotazy. Co bude v Bella Rose ode mne ještě nového a zda to budu prodávat i u sebe v e-shopu? Co bude nového vím, ale je to tajemství a na mankaím e-shopu to prodávat nebudu, hotové produkty se mne nijak netýkají. Což zní příkře, ale opak je pravdou, jsem nadšená, ale nemám s produkty nic, kromě obrázků, společného.

A jak se u takové zakázky pozná, že je to zakázka snů? Téma musí sednout. A pak to bude asi individuální, pro někoho to může být finanční odměna, pro mne to je především fakt, že mi klient nechá volnou ruku. Snažím se toho nezneužívat, ptám se co nejvíc to jde, směruju svojí práci dle přání klienta, ale už jenom ten pocit, že jsem ve svém projevu svobodná, je pro mne klíčový.

Pak je tu samozřejmě otázka finanční odměny. Když klient nesmlouvá, další kritérium zakázky snů je splněno. Ono se totiž zdá, že malovat si je jenom takový supr koníček a výtvarník má být vlastně rád, že si může kreslit, ale není to jenom o malování. Je to o hodinách a hodinách strávených nad skicami, navíc na zakázku pro velkého klienta nechci použít běžný skicák nebo mizerné barvy. Vždycky beru do ruky to nejlepší co mám a věřím, že všichni, kdo začali s akvarelem mi dají za pravdu, že tohle opravdu není levný koníček. A co teprve, když se z toho stane obživa! To všechno jde do kalkulace a pokud zákazník cenu respektuje, okamžitě má v mých očích jeden mega obrovský růžový puntík (růžová je víc, než červená, víme?). Tak velký, že by se za něj dalo slunce skrýt.

Další poměrně významný detail - padli jste si s klientem do noty a rozumíte si? Výborně!

A přesně takhle to mám s Bella Rose.

Jako třešinka na dortu je pak velkorysý deadline, kdy klient respektuje víkendy nebo dovolenou. Už se mi stalo i to, že jsem na poptávku napsala, že je na ní příliš málo času a přišla mi odpověď, že je na to přece času spousta. Ano, klient počítal víkendy a státní svátek, který do termínu vlezl. Ale tudy pro mne cesta nevede. Ne, že bych běžně o víkendu nepracovala, ale musí to být moje svobodná vůle.

Tak takhle vypadá zakázka snů podle Myyny. Práce jde pak líp od ruky a díky tomu ji obvykle odevzdám dlouho před deadlinem.

Přeji krásnou neděli a práci zdar!

Vaše Myyna

 

 Něco z originálních akvarelů pro Bella Rose. Na úvodní fotce je kompletní složka s celou prací.

vykresy2

 

vykresy3