Co předcházelo MANKAI Paper a jak to bylo s Myynou

Je konec května a na konci května má značka MANKAI Paper šesté narozeniny. Jenže před šesti lety se takhle nejmenovala.

Před šesti lety jsem sama vymalovala celý byt, protože jsem neměla co dělat, sedla jsem si po deseti dnech malování do kouta a rozbrečela se, že jsem k ničemu. Po páté jsem se nedostala na vysokou školu a zoufale jsem se snažila najít sama sebe a svojí cestu. Chtěla jsem dělat něco kreativního, něco víc kreativního, než byla moje předchozí práce webové kodérky a grafičky. Zdálo by se, že je to práce snů, velmi dobře placená, v teplé kanceláři a vlastně i tvůrčí a přínosná, jenže mě nebavila. Měla jsem po krk "obarvování" tlačítek na zeleno a na červeno, a pokaždé, když mi přistály do mailu nové požadavky od klientů, měla jsem pocit, že vyletím z kůže. Bylo to pořád dokola. 

Naučila jsem se díky svému poslednímu zaměstnání dost a vlastně z toho čerpám dodnes, ale bylo potřeba se posunout. Abych byla šťastná a spokojená, abych neměla pocit zmaru a zbytečnosti. Vymalovala jsem ten byt, vybrečela se, pár dní nato sedla k počítači a začala si hrát s Illustratorem. Jen tak. Líbila se mi práce s křivkami, byla čistá a jasná. Protože Illustrator je báječně intuitivní nástroj. Inspirovaná tehdejším trendem, který spočíval ve velmi jednoduché grafice, jež přišel ruku v ruce s šílenstvím ze skandinávského minimalismu, jsem vytvořila několik plakátů s dětskými motivy, z nichž se nejvíc povedla sova a tučňák, zhodnotila jsem je jako životaschopné a... 

.... otevřela si obchod na Fleru. Psal se rok 2013 a moje značka dostala jméno By Myyna. Můj muž mi občas připomene, že původně jsem celý projekt chtěla nazvat Design by Myyna (uf), ale on mě včas zadržel a název mi zkrátil (ještě, že tak!). Myynou jsem se stala už v roce 2012, kdy jsem si založila osobní blog. Proč jsem ho tenkrát začala psát? Velmi to zkrátím, bylo to proto, že jsem před talentovými zkouškami na vysokou školu postrádala jakékoliv informace ke grafickým technikám, pokud nepočítám linoryt a suchou jehlu. Navíc, blog psal v tu dobu snad každý. Přihlásila jsem se tenkrát na kurzy grafiky a všechno, co jsem se tam naučila, jsem přepisovala na blog. Co kdyby se to někdy někomu hodilo? Postupně se blog stal součástí mého každodenního života, psala jsem do něj zápisky z cest, i to, co se mi honí hlavou. Tak vznikla Myyna. 

A Fler? Fler se rozjel po čtyřech měsících a to tak, že si mě velmi brzy začali všímat zákazníci i správci Fleru. Pozvolný vzestup vystřídal poměrně rychlý úspěch, za kterým bylo ale strašně moc práce. Svému obchodu na Fleru jsem se věnovala mnoho hodin každý den. Dělala jsem pravidelně top nominace, psala svůj Fler blog, dávala si záležet na fotkách a na popiscích. A postupně jsem přešla z digitální grafiky na malování rukou, protože mě to bavilo víc. Definitivní zlom znamenal rok 2015, kdy jsem začala tisknout blahopřání s akvarelovými motivy. Pak už to jelo ráz na ráz.

A já to milovala.

Ještě pořád jsem byla zaměstnaná u svého muže jako grafik, ale ve skutečnosti jsem si už piplala jen ten svůj obchod, který ale oficiálně patřil právě pod manželovu firmu. Od roku 2015 do roku 2017 jsme na Fleru prodali pro mne neuvěřitelné množství položek, pokud si dobře pamatuji, Fler obchod jsem na konci roku 2017 zavírala s téměř 3000 kusy prodaného zboží. Ještě v roce 2016 jsem si stále jako By Myyna pronajala platformu Shoptet a během 14 dní jsem si postavila na této platformě e-shop. E-shop od té doby prošel asi třikrát redesignem, pokaždé jsem se snažila o lepší uživatelské prostředí a zajímavou, ale jednoduchou grafiku. Jsem si vědomá toho, že moje vzory už jsou tak dost výrazné (minimalismus je ten tam) a s prostředím okolo je potřeba zacházet velmi opatrně. Proto například fotím výhradně na bílý podklad.

Proč jsem zavřela obchod na Fleru, potažmo všechny přidružené obchody včetně Etsy a slovenské Sashe? Protože jsem to už prostě nestíhala sledovat. Každý z nich měl svůj sklad a nebylo v mých silách udržovat jej pořád aktuální. Navíc, nahrávat třikrát, čtyřikrát jeden a ten samý produkt není zrovna časově optimální. Každá platforma má jiné uživatelské prostředí, někde to bylo rychlejší, ale někde jsem se s tím dělala neuvěřitelně dlouho. Nebylo to pro mne dlouhodobě udržitelné a já chtěla mít všechno perfektní.

Zůstal tedy Shoptet.

V červnu 2017 jsem se rozhodla konečně osamostatnit (už jsem si byla jistá, že to zvládnu a že vím, co chci) a přešla jsem plnou vahou na OSVČ. Sama za sebe. Najednou jsem měla křídla. Všechny investice začaly být pouze a jenom na mojí zodpovědnost a já to rozjela naplno. Nemusela jsem se bát, že když si něco vymyslím a můj muž to zainvestuje, že to bude průser. Protože svoje vlastní průsery, za které mám zodpovědnost jen já, tak nějak snáším lépe. Značka By Myyna se začala věnovat výhradně papírenskému zboží a výrazně rozšířila portfolio. A dodnes platí, že co vydělám to zainvestuju. Stále jsem na začátku, teprve dva roky jedu na plné obrátky.

Na konci srpna 2018 jsem překročila milionový obrat (neplést se ziskem, prosím) a stala se tak plátcem dph. A vzhledem k poměrně rapidnímu nárůstu objednávek jsem začala mít nutkavou potřebu udělat další dospělý krok a rozloučit se s By Myynou, alespoň v rovině značky. Abych už nemusela nikomu třikrát dokola opakovat ten název a nakonec ho stejně pokaždé napsat na papírek. Abych už přestala mít pocit, že mě takhle nemůže brát nikdo vážně. A taky, abych mohla začít přemýšlet i o dalších členech do týmu. By Myyna byla příliš velký solitér, ten název nedovoloval vstoupit nikomu dalšímu do hry.

Přišlo jaro 2019 a s ním Rozkvetlé papírnictví MANKAI Paper! Juchů! Název jsem vymyslela já (a nebylo to zrovna lehké, o nové značce jsem přemýšlela tři měsíce), ale cestu k němu mi pomohli najít v agentuře Lovebrand. Slovo "mankai" znamená rozkvetlý (pro pořádek, je to japonština, ale to není vůbec důležité). Logo jsem si vytvořila na míru také sama, a protože jsem toužila po nějakém symbolu nebo maskotovi, našla jsem si včelu. Včely miluju, zachraňuju je na chodnících, pozoruju je zblízka v kytkách a obdivuju je na fasádě mého nejoblíbenějšího domu v Teplicích. Jsou tam vyštukované spolu s včelými úly. Včela je navíc neuvěřitelně důležitý tvor. Jsem ráda, že jsem si ji vetkla "do erbu".

V dubnu 2019 jsem našla skvělou švadlenku Alenku, která pro mne šije taštičky z mých autorských látek a v květnu začala spolupracovat s Terezou, která se se mnou bude střídat u blogu, dostala na starosti produktový Instagram MANKAI Paper a začala za mne psát newslettery. Pravidelně, jak se na newslettery patří. (K newsletteru se můžete přihlásit na hlavní stránce e-shopu úplně dole.)

Myynu jsem si ale nechala. Jako Myyna dělám například akvarelové kurzy a nechala jsem si By Myyna Instagram, který mě hrozně baví. Moje alter-ego pro mne bylo v uplynulých sedmi letech příliš důležité na to, abych se s ní jen tak rozloučila. Zvykla jsem si na ní. Zvykly si na ní moji přátelé, někdo už mě oslovuje výhradně jen "Myyno" a já jsem za to ráda. Jsem Myyna. Jsem ona. Myyna je umělkyně a kreativec, dala mi svobodu se vyjádřit, když jsem si nebyla jistá sama sebou.

Takže takhle to bylo a i když je to dlouhý článek, mám pocit, že bych mohla popsat podrobným vyprávěním ještě dalších 20 stránek. Jenže, ruku na srdce, kdo by to četl?

Přeji krásný den,

Vaše Myyna

P. S. Sovička na obrázku je jednou z mých prvních grafik a na Fleru jsem ji prodávala jako plakát.

 

 

sova