Hygge Vánoce

Norové a Dánové v tom mají jasno. Hygge nebo Lykke, je to jedno, důležité je být v životě šťastný a pravidelně si dopřávat pocit pohody a klidu. Když si to tak vezmete, Vánoce jsou k tomu vlastně jako stvořené. Nechte se pohltit sváteční náladou a třeba si vás stres ani nevšimne. 

 

V nazdobených útulných domovech (když se to nepřežene s led světly) s plápolajícími svíčkami si uvaříte voňavý teplý čaj, zahřejete se hebkou dekou a konečně dočtete knihu. Sem tam upečete nebo koupíte trochu cukroví a vánočku a užíváte si vánoční trhy a procházky osvětlenými ulicemi nebo lesem. Díky bohu už nemusíte procházet obchody osobně, takže nakoupíte pár smysluplných dárků online a toho vánočního šílenství se vůbec neúčastníte. Průběžně se těšíte na rodinné návštěvy a přátele, na jejich radost i na svá příjemná překvapení. Nazdobíte vánoční stromeček, do lesa dáte ovocnou nadílku zvířátkům a nasáváte ten pomalu plynoucí čas plný tradic. Zůstáváte jen v té nejlepší společnosti, aby vám žádný škarohlíd nemohl ukrást vaše hygge Vánoce. Postupně zapalujete všechny čtyři svíčky na adventním věnci, nachystáte své oblíbené štědrovečerní jídlo, slavnostně se ustrojíte, přiťuknete si a nakonec s těmi nejmilovanějšími prožijete tři krásné sváteční dny.

 

Pro někoho to může znít jako utopie. Dřív bych psala článek s tipy, jak přežít Vánoce bez infarktu, o tom, jak je většina lidí kolem mě o Vánocích pod tlakem, jen neustále odněkud někam pobíhají a stejně nestíhají. Máte to taky tak? Stejně je na tom stále hodně lidí a přeplněná parkoviště obchodních center jsou toho důkazem. Ale přibývá lidí kolem mě, kteří si tu svátost klidné mysli a odpočinku těla nebojí dopřát.

 

Cena za takový luxus (a přitom by to mělo být samozřejmé) je různá a každý si to musí sám se sebou nejdřív srovnat. Ale co když vám z těch Vánoc nakonec stejně zbydou jen hory nádobí, obalů od dárků a oči pro pláč z nesplněných očekávání? Proč potom to všechno?

   

Najít si v každé situaci něco pozitivního a krásného je někdy těžké. Obzvlášť, když je to třeba už šedesáté “to nechceš” za poslední měsíc. Prostě taková plesnivá třešinka na dortu, kterou už nezkousnete. Zkuste si ale určit tu svou pomyslnou cenu za luxus a začněte říkat ne. 

 

Čas běží. 

 

… a Veselé Vánoce! :-) 

 

Vaše Tereza