Panoptikum

Tento článek nebude pro minimalisty. Proto to přiznávám hned v první větě, ať všechny, kteří preferují prázdné plochy a k životu toho potřebují velmi málo, neokrádám o čas. Se svou sběratelskou vášní často narážím na nepochopení a věřím, že my vetešníci patříme spíše k menšině. Všeho do času. V IKEA vyšla zhruba před rokem v rámci jedné limitované kolekce - SAMMANHANG se jmenovala a byla pro nás, pro "krabičkomily", pro nás, co potřebujeme ukládat a hromadit -  kniha s názvem "Milujeme domov". A ta kniha je o nás, sběratelích všeho možného. Našla jsem se v každém řádku této knížky. Velké díky autorům.

V knize se vyskytovaly věty oslavující předměty, věty jako tato „Přestaňte je skrývat, osvoboďte je z jejich poklidné existence a vystavte je za skleněnými dvířky. Je to jako kouzlo, protože jakmile všechny ty drobnosti vystavíte, v konečném důsledku vyjadřují harmonii“. A tak jsem víc než dřív začala preferovat jako úložné prostory vitríny. Když toho máte moc, ztrácíte snadno přehled, kde to vlastně máte. Navíc my sběratelé pouze nevystavujeme, my to všechno také používáme. Proto potřebujeme ukládat, ale také mít vše jednoduše po ruce a lehce dostupné.

Sběratel nerovná se pouze vystavovatel. Často jsme velmi kreativní a rádi tvoříme a vyrábíme. Z mého úvodníku víte, že miluji papírnictví a tak mám velmi slušnou sbírku papírenského sortimentu. Nůžky, tužky, lepicí pásky, obálky, razítka, barvy, štětce, pera, notesy, sešity a bloky, papíry, taky balicí papíry.

 

image0(4)    image3(9)

 

image1(15)  

 

 PC290025

 

Postupem času chápu, proč si vybírám věci nejen podle funkce, ale také designu. Potřebuji se obklopovat hezkými věcmi, potřebuji mít hezký výhled z jakéhokoliv místa v pokoji. To máme, myslím, s Myynou společné. 

Olív

 

image2(13)