Proč na chvíli odložit mobil a psát rukou?

Málo se to ví, ale ručně psaný dopis, přání, deník i seznam na nákup je celkem věda. Musíte si dopředu dobře promyslet, co chcete napsat, kam to zarovnat a jak má písmo vypadat. Bez toho se nevyhnete přepisování a škrtání a místo pěkně napsaného textu vyrobíte čmáranici. Doba počítačová však svádí k tomu se všem těmhle na mozek náročným úvahám vyhnout. Je to ale správně? Prozradíme vám, proč alespoň jednou za den chytit do ruky tužku a napsat si pár řádků.


Počítače a mobily zastínily důležitost ručního písma


Mazat, přesouvat a měnit fonty kdykoli podle libosti je díky mobilům a notebookům tak snadné. Už ani pravopis si po sobě kontrolovat nemusíme, když ho za nás opraví cosi ve střevech strojů. A pamatovat si páteční rande? To už vůbec ne. On se kalendář připomene pípnutím sám. A tak některá centra v lidském mozku začínají lenivět, hůř se učíme a kreativita je výsadou těch, kteří netráví dny u obrazovek. Přitom stačí tak málo.


5 dobrých důvodů, proč psát rukou


Podle vědeckých studií má psaní rukou hned několik výhod:

  • pomáhá rychlejšímu učení,

  • podporuje kreativitu a představivost,

  • posiluje paměť,

  • rozvíjí jemnou motoriku,

  • funguje jako relaxační metoda.



Psaní rukou je bezpochyby důležitou součástí běžného života. Aktivuje přes 500 svalů v těle, bystří mozek a zklidňuje ducha. Dokonce i lékaři ho doporučují jako prevenci demence.


Pořiďte si deník. Nebo sešit na poznámky


Psaní rukou je mimo jiné úžasná relaxační metoda. Při psaní souvislého textu získáte větší nadhled, odplavíte negativní emoce a zaznamenáte si důležité životní okamžiky. Veďte si klasický deník nebo deník vděčnosti. Důležitá je pravidelnost i pomůcky. Kromě tužky se vám bude hodit pořádný sešit, do kterého se budete těšit psát.
 
Jestli si na deník netroufáte, začněte pár slovy do plánovače, TO-DO listu nebo poznámkového bloku.
 
Dobrých důvodů chytnout do ruky tužku je víc než dost. Jdete do toho s námi?
 
Bára

 

IMG_4386    oprava_2

 

oprava_1