Rozdíl mezi syntetickými a přírodními štětci na akvarel

Hned v úvodu odpovím na palčivou otázku, která asi nejedné akvarelistce a akvarelistovi hlodá v hlavě...

Je zcela bezpodmínečně nutné mít štětce z přírodního vlákna?

Není.

Kdo tedy nechce přírodní štětce používat například z etických důvodů, může být v klidu. Se syntetickými štětci si naprosto s přehledem vystačíte. A pokud vás zajímá rozdíl mezi syntetikou a přírodním chlupem, račte soustředit své ctěné oči na další řádky.

Výroba syntetických a přírodních štětců

Syntetické štětce se začaly vyrábět v USA v 50. letech z nylonu. Stalo se to v době, kdy byl import z Číny do USA v klatbě a bylo nutné vymyslet alternativu zřejmě k lecčemu. Nylonové vlákno se používá dodnes na malířské štětce, ale pro umělce a kosmetický průmysl bylo potřeba vyvinout něco jemnějšího. Něco, co bude mít pružnost a vlastnosti přírodního chlupu, ale přírodní chlup to nebude.

A tak začal vývoj syntetických štětců napodobujících přírodní. Bod zlomu nastal v 70. letech, kdy v USA vynalezli polyesterové vlákno vhodné na štětce a protože tamní trh byl příliš malý, patent prodali Japoncům a ti ve vývoji pokračovali. O 40 let později tu máme velmi jemné syntetické štětce, které jsou téměř jako ty přírodní. Například značka Kazan, kterou prodávám v sekci pečlivě vybraných výtvarných potřeb a pokud není zrovna vyprodáno, vždy je tam najdete.

Výroba přírodní štětců je prastaré řemeslo a vyžaduje velkou zručnost. Štětce jsou dělané ručně převážně z chlupů sibiřských lasiček a veverek, při čemž materiál se získává z ocasů. Každý štětec se skládá a váží, přerovnává, kontroluje se tvar, váže se a stiskává do kovových spon.

Pro zajímavost, od roku 2014 je v USA zakázaný import produktů z tzv. kolinski chlupu (kolinski sable), což se týká populárních štětců Winsor & Newton Series 7, Escoda Optimo nebo Da Vinci Kolinski. Jsou to produkty, které jsou mezi umělci velmi rozšířené a uznávané. Kolinski chlup se získává z ocasu samců sibiřské lasičky a protože se jim nedaří v zajetí, jejich odchyt je prováděn ve volné přírodě.

Nakolik byl zákaz relevantní či nikoliv ponechám odborníkům, pravda je, že se názory liší a není jasné, proč se zákaz týká právě produktů ze sibiřské lasičky, která je v Asii široce rozšířená a není na seznamu ohrožených druhů. Tolik fakta, nikoliv obhajoba.

Rozdíl mezi syntetickým a přírodním štětcem

Ačkoliv vývoj syntetických štětců vzhledem k velké poptávce zdárně pokračuje a zdokonaluje se, nebylo zatím vynalezeno takové vlákno, které by bylo stoprocentně nerozeznatelné od přírodního. Přírodní štětce mají totiž jednu vynikající vlastnost a tou je schopnost absorbce vody.

Což je u akvarelu poměrně zásadní.

Krásně se to dá demonstrovat na uvedených snímcích. Na prvním je ve vodě přírodní štětec, na druhém syntetický. Vidíte, jak se ten přírodní rozevírá, jako se nám pod vodou rozprostírají vlasy? To syntetika neumí. Ve chvíli, kdy oba štětce z vody vyndáte, uzavřou se a voda v nich zůstane. V tom přírodním jí bude vždycky víc, než v tom syntetickém.

Což znamená jediné. S přírodním štětcem uděláte víc tahů, aniž byste jej museli znovu namáčet. Pro někoho to může být naprostá prkotina, ale pro ty, co potřebují odvést soustředěnou a efektivní práci (např. při technice sumi-e, u miniatur, u japonské kaligrafie šodó), to může být zcela zásadní.

 

                                                                                                                                           

 

Dalšími benefity přírodních štětců, alespoň dle mých zkušeností, jsou: déle drží tvar/špičku, minimálně nebo spíš vůbec nepouští chlupy. Nutno dodat, že doba pokročila a syntetické štětce jsou skutečně čím dál tím lepší.

Moje oblíbené značky syntetických štětců jsou Escoda, Simply-T, Kazan nebo Utrecht. Přírodní štětce kupuji Winsor & Newton Series7.

Pokud tedy váháte, zda koupit přírodní nebo syntetický, doporučuji zkusit oboje a pak se rozhodnout. Přírodní štětce na akvarel nemusí být nutně drahé, u klasických kulatých, řekněme do velikosti 6, se většinou vejdete do 500 Kč. A štětec vydrží opravdu dlouho.

Nezapomeňte si k přírodním štětcům pořídit i mýdlo na štětce, potřebují jednou za čas údržbu. Syntetických se to týká samozřejmě také, pokud je chcete mít co nejdéle jako nové.

Krásné Velikonoční pondělí přeje Myyna