Co všechno (ne)víte o papíru?

Papír hraje obrovskou roli v životě každého z nás. Slouží nejen k uchovávání důležitých informací i výtvorů, ale i k utírání… nosu jsem samozřejmě myslela :). A i když doba pokročila a počítače začaly papíru tvrdě konkurovat, pořád je tahle směs celulózy a dalších látek něco, bez čeho si nedokážeme představit běžný den. Ale co vlastně o papíru víme? Pojďme se mrknout na pár zajímavostí.
 
1.     Název „papír“ vznikl ze slova papyrus
Papyrus se stal nástupcem hliněných a dřevěných destiček. Vyráběl se ze stébel šácholanu papírodárného překládáním, lepením a lisováním. Psalo se na něj násadkami ze seříznutého rákosu směsí arabské gumy, vody a sazí.
A pozor, teď přijde zajímavost – první dochovaný svitek papyru pochází z hrobky velmože Hemaky v Sakkáře. He(ř)ma(n)ky – náhoda?


2.     Papír byl vynalezen v Číně
Papír, jak ho známe dnes, byl vynalezen asi roku 105 n. l. v Číně. Byl mnohem levnější než pergamen (alternativa papyru vyráběná ze zvířecí kůže), a tak ho v 16. století definitivně převálcoval.


3.     Papír se vyrábí z buničiny ze dřeva, ale i sloního trusu
Nejčastěji se setkáme s papírem vyrobeným z buničiny dřeva. K výrobě ale mohou být použité i jiné materiály, jako např. bavlna, konopí nebo třeba sloní trus, používaný na Srí Lance.


4.     Z jednoho stromu se vyrobí cca 80 000 listů papíru
K výrobě papíru se nejčastěji používá dřevěná biomasa z jehličnatých stromů. Z jednoho stromu se dá vyrobit cca 80 000 listů kancelářského papíru ve formátu A4.


5.     Říznutí papírem do bříška prstu bolí víc než zranění nožem v kuchyni
Jestli už jste se někdy stali obětí zákeřného kancelářského papíru, jistě víte, že bolí mnohdy víc než říznutí nožem. Mohou za to nervová zakončení v konečcích prstů (receptory bolesti), která nás mají včas varovat před nebezpečím. Jistý podíl ale může mít i samotný papír nebo dokonce naše hlava. Hrana papíru není hladká. Proto řez dokáže napáchat více škody než ostrá čepel nože. Svou roli tu může sehrát i psychologický faktor. Bolest totiž může umocnit i fakt, že byla způsobena něčím tak neškodným a milým, jako je papír. A to nám hlava nebere.


6.     Papír je recyklovatelný materiál
Papír je možné zrecyklovat až 7×. V praxi se ale recykluje zhruba 5×. Pro recyklaci jsou vhodné kancelářské papíry, sešity, noviny, časopisy, krabice a kartony. Vždy zkontrolujte jejich stav. Papír, ze kterého jste právě vyndali řízek, nerecyklujte. Stejně tak mokré papíry, použité papírové kapesníky nebo termopapíry.
 
Znáte další zajímavost o papíru? Napište ji do komentáře na mankaí Facebook.
 
Těším se na příště
Bára (babu.lettering)