Jaký je rozdíl mezi kaligrafií a letteringem a proč rukopis při učení nehraje roli?

Krasopis hýbe světem. Ještě aby ne. Je to hezký, užitečný a „nenáročný“ koníček, který kromě toho, že hezky vypadá, rozvíjí i mozek a kreativní myšlení. Začít se dá hned jen s obyčejnou tužkou a kouskem papíru. Jenže čím? Na co se zaměřit? Pod jakým klíčovým slovem hledat inspiraci? Prozradíme vám, jaký je rozdíl mezi letteringem a kaligrafií a proč není důležité, že v běžném životě škrábete jako kocour.


Základní rozdíl mezi kaligrafií a letteringem


Lettering aneb umění kreslení písma
Když jsem se rozhodovala, co dál dělat, lettering pro mě byl jasná volba. Proč? Na rozdíl od kaligrafie, kde se písmo píše (teď si určitě říkáte, co by se s písmem asi jinak dělalo), u letteringu se písmo kreslí. Nezáleží tu až tak na technice, jako na celkovém vzhledu písma a doplňujících prvků. Z obyčejného fontu tvoříte umělecké dílo. Lettering funguje perfektně jako celek a používá se např. do logotypů, tabulí a cedulí, plakátů, přání atd.


Kaligrafie aneb umění psaní písma
Kaligrafie má na rozdíl od letteringu jasná pravidla. Vzniká jedním tahem a neexistuje u ní jakékoliv upravování a dokreslování. Vyžaduje mnohem víc tréninku a úsilí, ale není tak časově náročná jako letteringové dílo. Můžete ji využít na dopisy, nápisy na kartičky, věnování, jmenovky, přání atd. 


Pomůcky na lettering a kaligrafii


Oboje můžete začít trénovat jen s obyčejnou měkčí tužkou na obyčejný kancelářský papír. Počáteční náklady proto nejsou dobrá výmluva. Jakmile se však do písma zamilujete, připravte si peněženku. Nedoporučuji ale nakupovat jen tak hala bala, co vám přijde pod nos a pěkně vypadá. Sáhněte po osvědčených pomůckách zkušených lettererů a kaligrafů. V tomhle případě se totiž vyplatí opičit, protože pokusy vás můžou vyjít zbytečně draze. Co rozhodně doporučuju, je investovat do pěkného sešitu, kam si budete zapisovat nápady a inspiraci. K tomu se skvěle hodí (a asi ho budeme mít všichni) kroužkový blok Louka linkou. Místo čtverečků nebo linek má tečky a to je přesně to, co k letteringu budete potřebovat. Mít možnost se chytit, ale neomezovat se.


Rukopis není překážka


Škrábete tak, že po vás není k přečtení ani nákupní seznam? Ani to není překážka, když chcete krasopsát a stát se časem mistrem v oboru. U kaligrafie stačí začít trénovat a u letteringu stačí jen začít. Na oboje se totiž budete soustředit úplně jinak než na ultrarychlou poznámku na faktuře v práci. Vymezíte si čas jen na sebe a vaše dílo a ponoříte se do tvůrčího procesu.
 
Tak jdeme na to? Ať vám to píše,
Bára (babu.lettering)