Deset nápadů jak využít prázdné bloky a sešity, které si šetříte v šuplíku

Četla jsem, že nakupovat papírenské zboží a používat ho, jsou dvě různé disciplíny. Naprosto souhlasím.

Dneska bych vám ráda vnukla pár nápadů, jak využít všechny ty krásné bloky a sešity, které máte uložené v šuplíku, protože si zaslouží(te), aby vám dělaly lepší den. A zvažte i tu výhodu, že jakmile naplníte ty nasyslené zápisníky, můžete si konečně pořídit nové! Plus stojí určitě za zmínku i fakt, že víc využijete pera Kaweco, která třeba od nás máte a budete rychleji spotřebovávat inkousty a to znamená, že budete moci častěji měnit barevné bombičky.

Nebojte se, jsem v tom s vámi a proto jsem se pustila do sepsání tohoto článku. I já potřebuji nutně využít tu zásobu, co na mne už padá. Proto jsem sedla a zapsala 10 plus 2 tipy, jak zaplnit prázdné listy. Poslední dva jsou pro ty, co malují.

Jednotlivé nápady pak rozvádím níže.

Tady to je:

1. filmový zápisník

2. pracovní blok

3. sešit na nápady

4. deník vděčnosti

5. knižní zápisník

6. svatební plánovač

7. deník děťátka

8. tipy jak na sociální sítě

9. domácí úkoly

10. cestovní plány a deník

 

11. vzorkovník

12. bloček na rychlé kresby

 

1. filmový zápisník

Kolikrát v životě se už stalo, že se někdo zeptal, co bychom doporučili za film a my marně lovili v hlavě, co že jsme to viděli naposledy a zanechalo to v nás nadšení? Mně asi milionkrát. A nebo jiný případ, to, když jsem zapomněla, že už jsem viděla nejnovějšího Jamese Bonda, neboť na mne udělal tak "hluboký dojem". Tím pádem jsem ztratila 15 minut života, než jsem si vzpomněla. Kdybych bývala měla filmový zápisník, mohla jsem si to ověřit ještě před úvodními titulky.

Co do zápisníku psát? Překročím nezbytnosti jako je název a zajímavé obsazení, to dá rozum, ale co dál? U každého filmu si teď chci poznamenat i to, jak jsem si ho zhodnotila, nic dlouhého, nechci nad tím ztrácet příliš času, takže třeba systém hvězdiček a jedna dvě věty bude naprosto dostačující. A až se mne někdo příště zeptá, řeknu, víš co, počkej, až přijdu domů, mrknu do svého Filmového zápisníku a pár tipů ti pošlu. ;)

 

 

Filmový zápisník jsem si udělala z našeho sešitku s Malým princem.

 

2. pracovní blok

Moje naprostá nezbytnost. Je to celkem zabordelený zápisník, ale nedám bez něj ani ránu. Díky němu vím, jaké objednávky mám rozjednané, na jaké balíky čekám a nebo třeba i to, kolik to bude stát peněz. V pracovním bloku mám rozepsané například i úkoly pro švadleny a kolik látky jim ještě zbývá, protože bych si to rozhodně nezapamatovala. Ano, vím, že existuje Excel, ale já mám ty zápisníky radši.

Do pracovního bloku zapisuju i aktuální kalkulace z tiskáren, ať to nemusím lovit v e-mailu a občas si tam poznamenám i dlouhodobější to-do.

3. sešit na nápady

Ať už potřebujete chrlit nápady jako rodič nebo máte kreativitu v popisu práce, je dobré to mít někde po ruce zaznamené pro dny, kdy přichází kreativní útlum. A že přichází, to moc dobře všichni známe. Kamarádka vám zmínila, že byla o víkendu na skvělém místě s dětmi? Nebo jste slyšeli od známých o bezvadné restauraci, kterou byste rádi také navštívili? Někdo se pochlubil, že kdesi sehnal něco, co už dlouho hledáte? Zapište si to, než to zapomenete. Takový sešit na nápady může mít několik sekcí a nezapomeňte na list s nápady na "dárky a dárečky". Před Vánoci, jako když najdete.

4. deník vděčnosti

Ocitl-li se někdy někdo z vás v situaci, že ráno bylo černo černé a těžko se vstávalo z postele, i když venku zpívali ptáci a den byl jak zulíbání, pak mi dáte asi za pravdu, že to, co pomáhá, je rozpomenout si v zatemněné mysli na něco, co vám dělá radost. Řekla bych, že to jsou momenty, kdy není veselo a najít motivaci na odhození peřiny a vsunutí nohou do bačkor dá fakt práci. Deník vděčnosti je pro tyhle chvíle jako záchranný kruh. Zapisujte si do něj, co vám udělalo hezčí den, nač se těšíte, co plánujete a co se podařilo. Opatřete ho klidně fotkami, útržky dobrých zpráv a náhodnými obrázky, které vám dělají dobře. A mějte ho po ruce u postele.

5. knižní zápisník

Zápisník, který pravděpodobně nebudu plnit tak rychle, jako ten filmový, ale přeci jen bych ho potřebovala. Zrovna nedávno se mi stalo, že bych si tak ráda zapsala větu z právě čtené knihy, ale neměla jsem po ruce vhodný formát. A zápisky v telefonu jsou nuda. S každou přečtenou knihou můžete využít jednu prázdnou dvojstranu zápisníku na zajímavé věty, citace, postřehy a celkový dojem z knížky.

6. svatební plánovač

Chystáte svatbu? A shromažďujete tipy na pekárny, půjčovny šatů, místa pro obřad, nápady z Pinterestu, barevná schémata, svatební menu nebo aktivity pro děti hostí? V pěkně tlustém plánovači budete mít všechno pohromadě a jednou to bude krásná vzpomínka.

7. deník děťátka

Tady asi není příliš co dodat. Každé miminko dělá měsíc co měsíc nové pokroky a dějí se takové zázraky, že by byla škoda to nezapsat. A co teprve, když už začíná mluvit a všímá si věcí okolo! Nebo vás potkalo něco nemilého a chcete se z toho vypsat? Deník děťátka pomůže utřídit myšlenky, shromáždit důležité momenty a nezapomenout.

8. tipy jak na sociální sítě

Tohle je nápad především pro ty, co si budují komunitu na Instagramu či TikToku a sledují rady od mentorů, koučů, lidí z byznysu a markeťáků. Zajímavých vychytávek se na sítích objevuje spousta, často zapadnou a už je není možné dohledat. Co takhle mít bloček, kam takové zlaté postřehy zapisovat a pak si na to v klidu sednout a zvážit, jestli by nestálo za to zkusit to aplikovat v praxi? Často si to uložím přímo v aplikaci, ale jsou i situace, kdy dostanu dobrou radu v reálném životě a pak by se mi takový zápisník opravdu hodil.

9. domácí úkoly

A jsme u čísla devět! Domácí úkoly máme i my, dospělí. Jen nám je nikdo neznámkuje. Doma se totiž pořád něco děje, není-liž pravda? Umýt okna, navrtat poličku, přetřít malůvky, co děcka zanechala onehdá na zdi v nestřeženém okamžiku. Takový zápisník se sdílí s druhou polovičkou, to dá rozum. Druhé polovičky totiž často zapomínají. Podíval/a ses do zápisníku? Ne? No tak se podívej. A uvidíš.

10. cestovní plány a cestovatelský deník

Slovo "deník" ve mne nikdy nebudilo důvěru. To se opravdu musí psát denně? Bez výjimky? Ale ne, tak to není. Dávno už jsou pryč doby, kdy jsme měli čas psát něco denně. Pokud teda nejsme spisovatelé. Cestovní plánovač a deník může sloužit dle potřeby, od rozepsání trasy výletu/dovolené, až po zápisky z jednotlivých zajímavých míst, postřehy a nezdary.

 

Cestovní deník/plánovač mám vytvořený ze skvělého bloku od ostravské Papidu, má krásné vnitřní papíry, které se hodí i na malování.

 

11. vzorkovník

Malujete a máte nehorázné množství barviček, u kterých nemáte ani omylem přehled z jakých odstínů se skládají? Pro každou značku akvarelů, kvaše nebo pastelek uvnolněte pár papírů a poctivě si udělejte barevné palety, ať už máte konečně všechno přehledně pohromadě. Je to k nezaplacení.

Můj extra tip:

Barevné vzorky je super udělat každý jednotlivě na zvláštní čtvereček tvrdého papíru a ve vzorkovníku si je uložte třeba do pytlíčku přilepeného ke stránce. Můžete tak kdykoliv vzorečky vyndat a zkusit, jaké barvy k sobě ladí. Je to skvělá vychytávka.

Nezapomeňte si vzorky očíslovat nebo pojmenovat!

12. bloček na rychlé kresby

Jsou kreativní duše, kterým vyhovuje čmárat si kdykoliv a kdekoliv. Využijte na to některý z prázdných sešitů bez linek. Stejně takový sešit poslouží jako rychlý pomocník, když máte nápad, který byste neradi zapomněli, ale zrovna v tu chvíli nemůžete sednout a pořádně malovat. Některé myšlenky odcházejí stejně rychle jako přišly a byla by škoda je zapomenout.

 

Tak co, jdete do některého z nápadů a sáhnete po prázdném sešitku, abyste ho naplnilli? Já jdu rozhodně do filmového zápisníku, udělám si pořádný vzorkovník všech svých barev (bude to na dlouho, ale co už) a nejspíš se pustím i do deníku vděčnosti, který asi spojím v jedno s obecným deníkem. Mám totiž chuť zaplnit prázdné stránky barevnými vzpomínkami a plány.

Pokud se na sociálních sítích pochlubíte co jste si vytvořili, udělá mi to dvojnásobnou radost. Ať tak či tak, děkuji, že jste dočetli až sem a přeji krásný den,

Myyna