Kontrolujte svoje finance kreativně

Plánovač financí, nebo také budget planner, je u milovníků plánování a příznivců bujo velmi oblíbená činnost. Kreativní a zábavnou formou můžete dostat pod kontrolu svoje útraty na měsíční nebo třeba i týdenní bázi. Stejně tak tracker pomáhá starším dětem s kapesným na cestě za finanční gramotností, která patří k základním návykům pro přežití v moderní džungli.

Podle doporučení a dostupných informací jsem sestavila příklad, jak si takový měsíční tracker vytvořit, třeba v některém z našich sešitů nebo kroužkových bloků s tečkami. A pokud se vám do toho nebude chtít, stáhněte si rovnou mojí šablonu a budete to mít bez starostí.

Nemusíte nutně sledovat rodinné výdaje, ale třeba svoje libůstky, jež se často (ruku na srdce) vymykají kontrole. Já bych rozhodně měla začít sledovat výdaje za výtvarné potřeby.

Nejde tedy o omezování se, ale o možnost mít přehled a kontrolu.

Jak na to?

První část "kudy se kutálejí" představuje výdaje, které vás v průběhu měsíce zatěžují nejvíce. U hlavních položek se typicky jedná o jídlo, léky, drogerii, apod., tedy o věci, které nakupujeme víckrát do měsíce, a někdy, jako třeba jídlo, klidně i denně. Nebo to může být zábavnější, jako například návštěvy cukráren, kaváren, secondhandů atd. Nezapisují se částky, ale vyplňují se dny v kroužcích, kdy jste utratili nějaký finanční obnos za položky nadepsané na řádcích. Co chcete přesně sledovat, je už na vás.

Získáte tak přehled, kudy se měsíčně peníze nejvíc kutálejí, přesně tak, jak je to napsané v nadpisu.

K čemu to je?

Poctivým vybarvováním každý den získáte na konci měsíce přehled, co drásá peněženku a která část měsíce je kritická. Další měsíc se můžete soustředit třeba na to, abyste útratu rozložili rovnoměrněji.

V druhé části "kontrola budgetu" sledujete, jak ubývá měsíční obnos na nějakou konkrétní položku, jež si nepříjemně žije vlastním životem. Stanovíte si částku, například na kosmetiku (au, to bych měla udělat já, ups), a průběžně vybarvujete chlívky podle toho, jak budget ubývá. Budete tak přesně vědět, kdy už částka dochází a budete na to připraveni. Tím, že si svůj budget předem stanovíte a uvidíte jak plyne, byste měli mít menší nutkání jej přešvihnout.

Třetí část představuje vysněný cíl, neboli "šetřím na". Nemusí to být měsíční, ale klidně dlouhodobý úkol, kdy si šetříte třeba na dovolenou, nová prsa nebo akvarelový kurz. ;) Postupně vybarvujete srdíčko, které se plní a plní a ukazuje, jak blízko už jste k tomu si pořídit vysněnou věc nebo zážitek. Začne to být příjemný zdroj těšení, který přináší radost. Pro někoho může být snadnější zřídit si kasičku, kam si peníze fyzicky dá opravdu stranou.

Pozorováním, jak se cíl přibližuje, v sobě kumulujete pozitivní energii a to se počítá.

Kolonka vpravo je na případné poznámky pro další měsíc nebo na počítání.

Jak jste asi uhodli, celé je to o efektivním rozplánování měsíčních útrat tak, abyste na konci, před výplatou, nebyli na suchu a nebo bez možnosti si udělat radost. Případně, abyste na sebe nebyli naštvaní, že už zase nevíte, za co jste utráceli. První měsíc bude průzkumný a ten další už krásně pod kontrolou.

Tak co, jdete do toho?

Přeju příjemné plánování!

Myyna

 

Tracker je ke stažení v odkazu zde.

 

 

 

Kam si zaznamenávat útraty? Třeba do zlatých kroužkáčů. Jsou pěkně tlusté, mají na stránkách tečky, takže se dobře linkují a ještě vypadají krásně.

 kroužkový blok zlatý černý 

 

Pokud chcete útraty zaznamenávat hned, do kabelky se hodí lépe sešit, než kroužkový blok. Je lehčí a tenčí. Naše zlaté sešity mají také tečky.

 

A jestli chcete zůstat ve stylu, nezapomeňte na sexy psací potřeby. Třeba plnicí pero Kaweco.