Jak hrát pexeso s dětmi od 1,5 roku?

Přijde vám, že stavění komínů a zasouvání různě tvarovaných kostek do otvorů v desce je pro vaše dítě brnkačka a chtělo by to přitvrdit? Jenže kterou hračku pro rozvoj paměti a soustředění koupit, aby za měsíc neskončila v krabici na půdě? Zkuste obyčejné pexeso. Stojí pár korun a poroste spolu s dítětem.
 
1. hra: Přiřaď dvojici (pro děti od cca 1,5 roku)



Princip hry je jednoduchý. Alespoň tedy pro vás. Dítěti dá ovšem zabrat. Cílem hry je totiž přiřadit dva stejné obrázky k sobě.


Jak na to? 

  1. Vyberte z balíčku pexesa 5 stejných dvojic.


  2. Otočte všechny kartičky lícem nahoru (strana s obrázkem, kterou při klasické hře nevidíte) a rozdělte je do dvou řad nad sebe tak, aby v každé řadě byly jednotlivé obrázky pouze jednou a zpřeházené.
  3. Ukažte dítěti, jak na to. Vezměte z jedné řady jednu kartičku a dejte ji na kartičku se stejným obrázkem ve druhé řadě.
  4. Vyzvěte dítě, aby se pokusilo přiřadit ostatní obrázky.
  5. Po úspěšné hře můžete kartičky zamíchat a zase rozdat. Až si bude dítě jistější, můžete vyměnit obrázky nebo přidat další dvojice.

 

TIP: 
Každé dítě je jiné. Pro jedno může být 5 dvojic moc a pro jiné zase málo. Proto bedlivě sledujte jeho reakce. Uvidíte, že to bude zábava pro vás oba.
 
2. hra: Zapamatuj si (pro děti od cca 3 let)


Tahle hra už je výzva. Začíná se podobat klasickému pexesu a trénuje paměť. Cílem hry je zapamatovat si, kde která kartička leží.


Jak na to?

  1. Vyberte z balíčku pexesa 5 stejných dvojic.
  2. Utvořte jednu řadu z 5 unikátních kartiček. Ostatní kartičky s druhým obrázkem do páru dejte na hromádku.
  3. Snažte se s dítětem zapamatovat, kde která kartička v řadě leží. Popište si, co na ní je, k čemu věc slouží nebo kde zvíře žije. Podle toho, kterou sadu pexesa využijete.
  4. Kartičky v řadě pak otočte lícem dolů (obrázkem ke stolu).
  5. Z hromádky vyberte jednu kartičku a vyzvěte dítě, aby ukázalo, kde v řadě se skrývá.
  6. Jakmile určí správně, kde v řadě leží všechny kartičky z hromádky, začněte novou hru.


TIP: 
Zahrajte si tuto hru i s babičkou nebo dědečkem. Strávíte s nimi čas a zároveň jim pomůžete procvičit mozek.
 
3. hra: Co k sobě patří? (pro děti od cca 3 do 4 let)


Starší děti už lépe chápou souvislosti. Proto je dobré je v rozvoji podporovat i hrou. Různé sady pexesa jsou ideální.


Jak na to?

  1. Vyberte z různých balíčků pexesa vždy 2 kartičky, které něco spojuje. Např. ze sady Zvířátka ze dvorku vyberte prasátko a kohouta, ze sady Ptáčci z našich krmítek vyberte sýkorku a kosa, ze sady Rostliny heřmánek a chrpu atd.
  2. Utvořte 5 dvojic a rozdělte je do 2 řad. V každé řadě bude vždy jedna kartička ze dvojice. Poskládejte je vedle sebe zpřeházeně.
  3. Popovídejte si s dítětem o jednotlivých kartičkách. Zmiňte vždy jednu společnou vlastnost, kterou zopakujete i u druhé kartičky z páru, např. prasátko žije u babičky, kos létá, chrpu jsme viděli včera na procházce atd.
  4. Vyzvěte dítě, aby přiřadilo jednotlivé kartičky k sobě.


TIP: 
Tato hra je velmi těžká. Proto buďte trpěliví a průběžně ji zkoušejte. Ne všechny děti ji zvládnou na první pokus. Jakmile ale princip pochopí, budete potřebovat další sady pexesa. Předzásobit se můžete v e-shopu.
 
Nechť hry započnou!

Bára (babu.lettering)

 

pexeso_australie2

 

pexeso_ptaci_krmitka1