Jak jsem si (ne)odpočinula v Indii

Jógu cvičím s přestávkami asi 5 let. Mantry nezpívám. Považuju se za cynického holomka, který má ke spiritualitě asi tak daleko jako soja k masu. Ale zajímá mě sama podstata věci a dlouho jsem si snila o tom, že bych si ráda zacvičila jógu v Indii s Indem. Samozřejmě jsem měla kdysi po shlédnutí filmu Jíst, meditovat, milovat pocit, že se musím nechat zavřít do ášramu, aby to bylo to pravé ořechové, ale nakonec jsem z toho pocitu vyrostla a dobře mi tak. Představa, že mi hned na "recepci" kláštera seberou mobil je pro mne noční můra. Jediné spojení s mými milovanými v takové divočině jako je Indie si nenechám vzít.

Mám velmi dobrou kamarádku. Cvičí jógu. A mantry zpívá.

Tak jsme se zhruba rok domlouvaly a nakonec na začátku listopadu do Indie odjely. Pro ní to bylo první setkání s východním světem, kupodivu nehla ani brvou a typický asijský nepořádek (jak něžné slovo pro ten mrdník!) jenom suše komentovala slovy, že nechápe, proč si na těch ulicích neuklidí.

Po detailním průzkumu všemožných jógových center u Indického oceánu jsme vybraly Yoga Bamboo Retreat, který splňoval všechny naše požadavky. Je na pláži, majitelka je Evropanka (což už samo o sobě zajišťuje příjemný pocitu, že by všechno mělo fungovat), první hodina jógy je v 9.00 (to byste se divili, kdy se na ostatních místech začíná cvičit, fujky), budeme mít vlastní koupelnu a neseberou nám hned u vstupu spojení se světem.

Pokud ovládáte angličtinu, můžu Yoga Bamboo Retreat jenom doporučit. Takovou míru profesionality a dokonalého servisu spojeného s milou indickou pohostinností jsem snad nikdy na svých cestách nezažila. Všechno klapalo jak na drátkách, všechno plynulo den za dnem přesně tak, jak bylo napsáno v harmonogramu na recepci.

 

indie4

 

Nelekejte se, všude, kde je napsáno "tea", je i jídlo. Večeře už na rozpisu není, ale i tu jsme si mohly doplatit. Veškerá strava byla vegetariánská a dalo se jíst i vegansky, protože jediné živočišné jídlo byl indický sýr paneer a vajíčkové omelety, čemuž by se dalo elegantně vyhnout, kdyby se chtělo.

Leckdo se mi divil, proč do Indie jedu jenom na týden. Možná si nevšiml, že mám celkem co dělat, obzvlášť teď před Vánoci, ale nemám to nikomu za zlé, tahle země je svojí rozlohou přímo určená pro to, aby se tam člověk ztratil aspoň na měsíc. Nic naplat, my tam jely za jógou a cestování třeba vyjde jindy. Můžu vám upřímně přiznat, že jsem přijela orvaná jak borůvčí. Zhruba 27 odcvičených hodin během jediného týdne mi dalo pěkně zabrat, moje akční kamarádka totiž ještě obden objednávala soukromé lekce s indickým učitelem Pemem (interně jsme mu říkaly Spam). Sama bych do toho nejspíš nešla a možná si zaplatila tak maximálně jednu sokromou lekci ze zvědavosti, ale zpětně jsem za to moc vděčná. Bylo to poučné.

Pobytu v YBR se opravdu nikdo bát nemusí, pokud chcete a máte na to rozpočet, vyzvednou vás už na letišti, odvezou na Patnem beach, kde už na vás bude u parkoviště čekat personál, který přes celou pláž odtáhne na ramenou vaše zavazadla, pak můžete celý pobyt zůstat na místě a odjet ve stejném stylu, jako jste přijeli. Jídlo je tam naprosto fantastické a i když jsme měly tendence dvakrát zběhnout, nic, co jsme jedly jinde, se nedalo se stravou v "kempu" srovnávat. A to ani cenově. Přes všechen tenhle servis je atmosféra v YBR přátelská a uvolněná.

Ubytování v rozkošných bungalowech s vlastní koupelnou nemělo chybu, všude bylo čisto a prostor byl přístupný pouze pro osazenstvo kempu, takže jsme si mohly kdekoliv nechávat cokoliv.

 

indie1

 

Suma sumárum, bylo to krásně náročné a splnilo to moje očekávání. Konečně jsem cvičila s Indem a nebo jsem se o to alespoň snažila. Nehledě na to, že jsem potřebovala na chvíli odjet, poslední dva měsíce pro mne byly v mnoha ohledech velmi náročné a odjížděla jsem za pět minut dvanáct, těsně před tím, než by to se mnou někde seklo. Přijela jsem příjemně unavená a optimisticky naladěná. Všem, kdo mají rádi jógu, můžu tohle místo srdečně doporučit.

Vaše Myyna

P.S. Pokud vám v hlavince zahlodal červík a máte k místu jakékoliv dotazy, neváhejte mne kontaktovat na myyna@mankaipaper.cz

 

indie5