Jak napsat vánoční přání, které nedostane nikdo jiný na světě?

Tma už ve čtyři, venku zebe nos a všude okolo je cítit stres a svařák. Aaaa, budou Vánoce. A protože stejně jako loni, předloni a kdykoliv předtím mají dopravci co dělat, aby zvládli doručit dárky do Štědrého dne, je načase objednat a poslat vánoční pohlednice a Péefko. Jenže co tam napsat? Vyhněte se letos otřepaným básničkám a neosobnímu vzkazu. Zkuste tento rok napsat něco skutečně od srdce. Máme pro vás 5 tipů, jak na to.
 
1.     Nejoriginálnější přání je na míru


Krásně namalované přání vás nevytrhne, když v něm bude jedna a ta samá básnička jako 5 let předtím. O to hůř, když ji dostane naprosto každý z vašeho adresáře. Zkuste to letos jinak. Vymyslete originální přání, které adresátovi nepřišlo v 10 dalších obálkách od obchodních partnerů ani kamarádů ze střední.
Jak takový jedinečný text vypadá? Vychází z vás a píše se na míru každému jménu na obálce. Právě takový text potěší nejvíc.
TIP: Jestli plánujete posílat desítky přání, zjednodušte si práci tím, že si adresáty rozdělíte do několika skupin. Např. kolegové, přátelé, rodina atd. Přání budou personalizovaná, ale vy na nich nestrávíte mládí.


2.     Pozor na žlutý sníh a hektar dárků


Rádoby vtipné fráze v přání nejsou pro každého. Proto je dobré zamyslet se před psaním, kdo na druhé straně bude text číst. Babička, která by si pod stromeček nejvíc přála strávit s vámi nějaký čas? Nebo maminka, která si ze srdce nejvíc přeje od Ježíška, abyste byli šťastní? Zamyslete se, co je o Vánocích skutečně důležité, a napište to.


3.     Podívejte se přes rameno


Ohlédněte se za tím, co se stalo v minulém roce a zavzpomínejte. Co se událo u adresáta nového a zásadního, co byste mu na příští rok přáli jinak nebo víc.


4.     Vyprávějte příběh


Lidi zbožňují příběhy. Obzvlášť ty, u kterých je bolí břišní svalstvo. Zavzpomínejte, co jste společně s adresátem letos prožili, a vyličte historku svýma očima. Popřejte, aby se nic podobného v příštím roce nestalo nebo aby celý příští rok byl stejně komický jako to, co máte letos za sebou.


5.     Neberte to zas tak vážně


I když jsme na to už skoro zapomněli, Vánoce nejsou o drahých dárcích, strojených úsměvech a „hlavně to přežít a už ať je to za námi“. Jsou o nás a lidech, na kterých nám záleží. Mají být šťastné a veselé, a ne hektické a okopírované. A proto i když se vaše přání nebude rýmovat, ale chytne adresáta za srdce, máte splněno. Když navíc bude ručně psané, může se stát nejkrásnějším zážitkem letošních Vánoc.
 
Tak jdeme na to? Ať vám to píše,
Bára (babu.lettering)

 

2872