Bullet Journal: nástroj pro smysluplnější a produktivnější život

Potkáváte na sociálních sítích zápisníky se spoustou krasopsaného textu, washi pásek, barev a obrázků? Říkáte si, kolik to muselo sežrat času a k čemu je vlastně dobré trávit hodiny nad (ne)obyčejným zápisníkem/diářem? Perfektně vypadající stránky Bullet Journalu nejsou jen pro chlubení na Facebooku nebo Instagramu. „Slouží jako nástroj pro produktivnější a smysluplnější život,“ říká vynálezce této metody Ryder Carroll. 


Co je Bullet Journal? 


Bullet Journal je nedigitální diář nebo zápisník, který si tvoří sám majitel do čistého čtverečkovaného, tečkovaného nebo nelinkovaného sešitu či bloku. Nejčastěji je ve formátu A5 a umožňuje svému tvořiteli soustředit se na cíle a žít produktivnější život. Metodu BuJo si oblíbili lidé po celém světě. K nám se dostala před pár lety a stala se životním stylem obyčejných lidí i mnoha velkých bloggerů a youtuberů. Tvoří se kolem ní obrovské online komunity a pomáhá organizovat čas maminkám v domácnostech i majitelům gigantických firem.

 

bujo-3

 

Který sešit je na Bullet Journal nejlepší? 


Abyste měli všechny myšlenky, seznamy, kalendáře a plány na jednom místě (což je základ metody), bude pro vás ideální tečkovaný kroužkový blok. Oproti čtverečkovaným a nelinkovaným sešitům mají tečky jednu obrovskou výhodu – nehyzdí výsledný obrázek v BuJo, a přestože téměř nejsou vidět, jste díky nim i bez pravítka velmi přesní.


Jak začít s Bullet Journal? 


Klíč
Jakmile máte v ruce čistý sešit, napište si na první stránku tzv. klíč. Jedná se o sadu symbolů, která vám pomůže udělat si pořádek v odrážkách. Např. tečku pro úkoly, pomlčku pro poznámky, kolečko pro schůzku atd. O tom, jak definovat svůj klíč a jak s ním zacházet v BuJo, se dozvíte víc na stránce vynálezce metody BuJo Rydera Carrolla.

 

bujo-1

 

Obsah
Další dvojstránku si vytěsněte na obsah svého Bullet Journalu. Vytvořte si dva sloupečky a napište si do nich, na které stránce se co nachází. Stránky v BuJo si průběžně číslujte a obsah doplňujte. 

Přehled měsíců
Dalších pár stránek věnujte budoucnosti. Vepište do nich všechny měsíce roku, jenž je před vámi. Do nich si poznamenejte data a události, které víte, že vás v budoucnu čekají. Např. dovolená, zubař atd. Pro tyto události ještě nebudete mít týdenní ani měsíční přehled. Proto se hodí mít je někde poznamenané. 

Měsíční, týdenní a denní diářové přehledy
A můžete začít s plánováním. Na další volnou dvojstránku si vytvořte měsíční kalendář. Označte si víkendy, vepište si do měsíce státní svátky a jiné důležité události jako narozeniny, plánované akce atd. 
Jakmile máte stránku nebo dvojstránku měsíce, pokračujte s týdenním nebo denním diářem. Tady je to čistě na vás a kreativitě se meze nekladou. Do každého dne si pak napište, co vás čeká, a hotové úkoly, setkání nebo poznámky si pečlivě odškrtávejte. 

Speciální stránky neboli sbírky
Na tyto speciální stránky neexistuje návod. Vášniví knihomolové zde můžou mít seznam knih přečtených za rok, malíři zase nápady na tvoření, krasopisci seznam citátů ke zpracování, budou se vám hodit i stránky na poznámky... Záleží čistě na vás, co budete potřebovat. Takové stránky mohou mít svou vlastní záložku, třeba z washi pásky, abyste je rychle našli. Nemají zvláštní místo a můžete je umístit do BuJo kamkoliv. Doporučuje se dokonce tyto stránky psát dozadu do sešitu, abyste je nemuseli při používání lovit v jednotlivých měsících.

 

bujo-2

 

Spousta práce, nebo svoboda v plánování? 
Bullet Journal je na rozdíl od klasických předtištěných diářů vytvářený vámi na míru a přesně podle toho, co zrovna potřebujete. Brzy si vytvoříte systém, který vám bude fungovat a který by vám žádný jiný diář nedopřál. Ruční psaní poznámek a kreslení pomůže rozvíjet vaši kreativitu a mozek. Z plánování se stane koníček a ze sešitu místo pro třídění informací a zbavování se úzkostí. BuJo se může stát nejen vaší druhou hlavou, ale i uměleckým dílem a odrazem přístupu k vašemu životu. 

Nevíte, jestli se vám bude metoda Bullet Journal líbit? Vyzkoušejte to. Stránky můžete z kroužkového bloku vytrhnout, když se něco nepovede, a použít ho třeba na receptář nebo deník vděčnosti. Věřím ale, že všechny zůstanou na místě a kroužkový blok se stane v příštím roce vaším „best frend forévr“.

Těšíme se na fotky vašeho BuJo ve stories na Instagramu. Nezapomeňte označit @mankaipaper a @myyna_illustration.

Bára (babu.lettering)