Krásné tácy do kuchyně. Není to plast, je to bříza.

Máme v e-shopu krásnou novinku! Jsou to březové tácy potažené laminem. Pro mne jsou extra výjimečné nejen materiálem, ze kterého jsou vyrobené, ale i tím, že vydrží dlouho a můžou dělat radost při široké škále činností.

Tácy by mne možná bývaly vůbec nenapadly, kdybych minulý podzim nečekaně neulehla ze dne na den na celých 5 dní do postele se salmonelózou (a dalších pět dní se z ní ještě dostávala). Bylo to pro mne jak rána z čistého nebe. Jednak jsem zvyklá hodně pracovat a jednak jsem opravdu nebyla schopná téměř ničeho. Nicméně, mobil jsem v ruce třímala pevně a tak jsem mohla alespoň komunikovat na Instagramu s fanynkami našeho Rozkvetlého papírnictví, které mne v anketě, kterou jsem asi třetí salmonelový den vyhlásila na téma "Jaký produkt byste v našem sortimentu uvítaly", přivedly na myšlenku táců do kuchyně.

A protože jsem věděla, že výrobní legendy kvalitních dřevěných podnosů, jaké známe třeba z Ikea nebo z dražších designových obchodů, sídlí ve Švédsku, a že přesně tam je to nejspolehlivější know-how, začala jsem googlit švédské výrobce tradičních laminovaných táců z březové překližky. (Ne, o plastových jsem neuvažovala ani minutu, to přiznávám.)

Kontakt jsem navázala mailem rychle, proběhla příjemná komunikace, obratem jsem dostala ceník s katalogem a garanci zkušebních vzorků. Bylo velmi těžké si vybrat, možnosti tvarů a velikostí byly závratné. Musela jsem všechno důkladně promyslet a spočítat, rozmyslet si nejuniverzálnější velikosti, které se budou s největší pravděpodobností dobře prodávat a obrnit se optimismem, protože výrobní náklady jsou vysoké a platba samozřejmě předem. Tedy hned, po schválení zkušebních vzorků.

Nakonec jsem vybrala tři velikosti a dva tvary. Od začátku jsem měla jasno ve vzorech, nebylo by moudré experimentovat a vymýšlet něco nového, sáhla jsem proto po třech našich stálicích, vzoru Od soumraku do úsvitu, Včely a Půlnoční zahrada. Hned, jak jsem byla schopná sedět u počítače, připravila jsem grafické podklady a pokud si dobře pamatuji, vzorky jsem měla doma na stole do dvou týdnů. A jak byly krásné!

Březová překližka z kontrolovaných švédských zdrojů, která je vidět z boku táců je potažená laminem a celý tác krásně chrání. Tácy můžou teoreticky do myčky, ale sám výrobce to nedoporučuje, protože myčka by mohla lamino poškrábat. Proto je ideální tácy otírat hadříkem.

Po omrknutí vzorků, které byly vyrobené naprosto dokonale, jsem udělala ještě menší úpravu v grafice dvou táců (u jednoho jsem vzor zvětšila a u druhého změnšila) a data jsem odeslala spolu se závaznou objednávkou. Bylo těsně před Vánoci, začátek listopadu a výrobce už negarantoval vyrobení do Vánoc. Na celý náklad táců jsme tedy museli počkat šílené 4 měsíce!

Podle mého názoru se ale čekání vyplatilo. Máme teď krásný produkt, který může dělat radost celé roky. Servírování na našich rozkvetlých tácech je paráda, od listopadu používám vzorky hlavně na snídaně a večer ke knížce/televizi (na tác vyskládám všechno najednou včetně hrnku s čajem) a o Vánocích jsem je využila na cukroví. Na největší z táců jsem dokonce na Štědrý večer odkládala obalené kapří řízky.

Upřímně, hodně se těším na využití táců v létě na terase a rozhodně je doporučuji všem, co si v uplynulých covidových letech pořídili karavan. A nejen těm, samozřejmě. Je to ideální nádobí na kempování a pikniky. To nemluvím o tom, že pro malé pomocníčky, co musí být nutně v kuchyni, když vaříte, to bude taky prima podklad na jejich "matlání". Když jim tác spadne, nic hrozného se totiž nestane.

Na závěr už jen dodám, že tácy jsou samozřejmě certifikované pro styk s potravinami. Značka certifikátu je vyražena na zadní straně každého z nich.

Krásný den přeji a doufám, že si třeba nějaký z mankaích táců pořídíte a oblíbíte. Jsou opravdu jedinečné.

Vaše Myyna

P. S. A co byste řekli na vánoční edici táců? Už teď se mi honí v hlavě všechny ty možnosti, co to přináší. Se vzorem Jmelí například? Hmmm....