Osm let od založení malého nezávislého papírnictví

V neděli 23. května to bude osm let, co jsem v roce 2013 založila na Fleru účet By Myyna a začala zkoušet štěstí. S plakáty. Pak přišla blahopřání, printy, nálepky, první pexesa a pohlednice. O osm let později vypadá e-shop MANKAI Paper (Rozkvetlý papír) jako by ho plnil celý tým lidí a nebo jako e-shop, který přeprodává zboží za zahraničí. Paradox.

Ale jsem to pořád jenom já, kdo sedí na druhé straně. Žádný produkční tým kolem sebe nemám. A celý obsah mankaího e-shopu není o ničem jiném, než o systematické práci. Den za dnem, rok za rokem.

Na podzim 2019 jsem našla prastarý kamenný obchod v Holešovicích (nyní spíš na Letné, jak se teď sluší říkat), zanedbaný a dlouho opuštěný, který jsem v rekordním čase jednoho měsíce dala s řemeslníky jakž takž do kupy (v rámci svých finančních možností) a s velkou slávou ho otevřela, abych ho o pár měsíců později s přestávkami na rok zavřela. Velká zkušenost.

A pořád je princip produkce stejný. Celý těch osm let. Něco, co mě inspiruje namaluju (ano, přesně tak, všechno jsem to namalovala), přenesu kresbu nebo malbu do počítače, zpracuju grafiku a nechám z toho vyrobit produkty. Většina zboží je dělaná v Česku, s výrobci mám hezké vztahy, léta budované a opečovávané. Kdo je z oboru tak ví, jaký poklad je pečlivá tiskárna, které záleží na kvalitě.

Papíry. Stále je pro svoje produkty vybírám a nechávám se unášet jejich strukturou, gramáží, barvou, původem. A pláču nad těmi, které jsou pro mne finančně "mimo mísu". A že jich je. Ale tak třeba jednou... Také pláču, když se mi nedaří a když je toho moc. A přeci už jsem si s lecčím odlehčila.

Na jaře 2019 jsem začala produktovat drobné textilní zboží z látek se svými vzory a na střídačku teď vytěžuji švadleny Alenu, Hanku a Veroniku.

Na konci léta 2020 jsem našla na keramickém kurzu Báru, kterou potkáte v kamenném obchodě celý týden, kromě středy, kdy mám "službu" v Heřmance já. Bára je pro mne obrovská úleva a parťák. Nedokážu si představit, jak bych obchod se vším okolo provozovala sama. Ze začátku jsem to tak dělala, ale bylo otevřeno jen v pondělí a ve středu, což je krásně tajemné a bohémské, ale rozhodně ne výdělečné. Bára se loni vrátila po 12 letech z Austrálie, je zvyklá tvrdě makat, mluví plynně anglicky a přečkala se mnou to nejhorší kovidové období, kdy jsme chodily do skladu balit objednávky jen dvakrát týdně a obchod byl zavřený.

Krom servisu a obsluhy v kamenném obchodě Bára pomáhá i ve skladu, kde dbá na to, aby bylo všechno zboží správně oštítkované a zkompletované. Objednávky z e-shopu se mi pak balí mnohem lépe a hlavně rychleji.

MANKAI Paper je malá značka, opravdu strašně malá, stále objednávky z e-hopu balím a posílám já, a dělám to ráda, baví mě to. Všechno si beru extrémně osobně a cokoliv kolem MANKAI Paper se mne bytostně týká. Samozřejmě, že vím, že už bych měla balení objednávek odvelet na někoho jiného, ale za těch osm let jsem se naučila, že má všechno svůj čas, že se nevyplácí na cokoliv tlačit. Díky tomu mám s mnoha svými zákaznicemi až osobní vztah. Na druhou stranu, jakoukoliv kritiku beru smrtelně vážně. A z chyb se snažím poučit a neopakovat je.

Od května 2021 jsem přibrala k nájmu kamenného obchodu ještě nájem většího skladu. Mám štěstí, že se jedná o stejné majitele a sklad máme jen o vchod vedle od Heřmanky. Nemůžu říci, že by se teď nějak extrémně dařilo a tak jsem si z plezíru pronajala ještě sklad, ale spíš už jsme se do pidi Heřmanky nevešly a abych udržela ceny, na které jste zvyklí, ačkoliv cena papíru a dopravy stále stoupá, musím objednávat zboží po více kusech. Je opravdu neuvěřitelné, kolik místa ty sešity, bloky, tužky, kalendáře, tašky, obalové materiály, izolepy a balicí papíry dokáží zabrat.

Ale!

MANKAI Paper slaví už osm let! Značka, která vznikla doslova z ničeho.

Netuším, zda tu bude Rozkvetlý papír i za rok. Nicméně, můžu slíbit, že malovat budu i nadále. A že všechno, co si v MP nakoupíte, má hluboký příběh a osobní rovinu. Je to papírnictví s opravdovými produkty. A skutečně voní.

Oslavte s námi 8. narozeniny s dopravou na Zásilkovnu ZDARMA! Týká se to všech objednávek po ČR a na Slovensko v hodnotě 400 Kč (15,50 ) a více. Od teď až do neděle 23. 5. 2021.

Krásné dny vám přeje Myyna, kreativní duše a zakladatelka MANKAI Paper.