Které psací potřeby nakoupit na krasopísmo a lettering?

Na trhu je toho tolik! Tak kdo se v tom má vyznat? Brushpeny, tužky, fixy, gumy, perka, násadky… všechno to stojí hrozné peníze a já nejsem milionář, tak s tím nebudu vůbec začínat. Nebo to je jinak? Potřebuje člověk mít všechno, aby mohl tak krásně psát, jako to vidí na Instagramu a Pinterestu?


Nejde mi to, protože na to nemám správné vybavení


Velmi častá „výmluva“, proč hodit tužku do kouta a už se k tomu nikdy nevrátit. Zatímco u krasopísma je dobré mít pro začátek vhodné pomůcky, u letteringu je to většinou úplně jedno. Stačí:

  • obyčejná tužka,

  • guma (ideálně plastická, která nedělá nepořádek),

  • libovolný černý fix a liner,

  • obyčejný kancelářský papír.


Jakmile dáte dohromady všech 5 základních ingrediencí, stejně neuvaříte nic dobrého bez pravidelného tréninku. Vytrvejte, nevzdávejte to a za pár měsíců uvidíte, jak se posouváte.


Na krasopis fixem nebo brushlettering vybírejte z osvědčeného


Máte obrovské štěstí, že začínáte v době, kdy už ostřílení krasopisci nakoupili a vyzkoušeli snad všechno, co v papírnictvích i na internetu najdete. Nemusíte utrácet peníze ani čas, ale jen kouknete, s čím sami pracují.
Většina z nich píše brushpeny:

  • štětcový fix Ecoline – velké brushpeny pro větší písmo

  • Tombow Fudenosuke – tvrdý i měkký malý brushpen pro menší písmo

  • Pentel Brush Sign Pen – malý brushpen v mnoha barvách pro menší písmo
  • Molotow – Aqua color brush pro větší písmo, Blackliner brush S pro menší písmo


U kaligrafie je potřeba řešit i papír


Ani klasická kaligrafie není nákladná. Perko stojí do 100,–, násadka od 100,– do 2 000,– (tady záleží čistě na vkusu). Oproti letteringu nebo krasopisu brushpenem, kde vám stačí obyčejný kancelářský papír, je u klasické kaligrafie důležité i to, na co a čím píšete. Ne každý inkoust se kamarádí s každým papírem. Nebojte se koukat a ptát, co kdo k čemu používá, a sami uvidíte, co vám sedne do ruky.
 
Je libo písanka krasopsaní? Ne děkuji, já sama


Jakmile si domů donesete něco na psaní, zvolte jednu ze 3 cest:

  • samostudium – po sociálních sítích koluje spousta návodů, pracovních listů a šablon zdarma, stačí si sednout ke stolu a můžete začít psát

  • písanky – mnoho ostřílených krasopisců a kaligrafů prodává písanky. Jen nezapomeňte vybrat správný typ písanky k brushpenu, který jste si koupili (malý a velký brushpen).

  • online a offline kurzy – kurzů je na trhu už víc než dost. I těch kvalitních. Doporučuji se před návštěvou kurzu podívat, kdo ho vede a jestli vám vyhovuje jeho styl psaní. Každý má totiž svůj osobitý styl a než si i vy sami vytrénujete ruku, bude se vám lépe začínat „kopírováním“ stylu učitele. A ten styl by se vám měl líbit.


Tak čím začít? Obyčejnou tužkou, třeba tou z Rozkvetlého papírnictví. A pořádným blokem na trénování. Učíte se krasopsát? Nebo plánujete pošimrat svoje tvůrčí střevo? Pochlubte se, jak jste na tom. Označte @mankaipaper na Instagramu ve svém krasopsacím stories nebo přidejte fotku do komentáře na mankaím Facebooku.

 
Ať vás provází kreativita,
Bára (babu.lettering)