První letošní inspirace přichází z lesa

Leden už je skoro za námi, nejvyšší čas vyšpulit nějaké novinky, aby na nás zákazníci nezanevřeli a měli z čeho vybírat. První letošní produkty, které ještě voní barvou z tiskárny, jsou trhací bloky se zbrusu novým motivem lesních plodů.

Proč zrovna lesní plody?

"Pošoupnutá" jsem byla zakázkou od českého výrobce povlečení a textilu do domácnosti, malé značky Lesen, která mě oslovila s nabídkou spolupráce. Kateřina, která značku založila, si ode mne přála namalovat lesní plody a já na to kývla, protože to téma se mi líbilo a mezi květy a plody přírody je mi dobře. Na zakázce jsem pracovala v létě a namalovala bobule kvašem, který je pro potisk na látku více vhodný než akvarel. Kvašové barvy jsou krycí a dobře se s nimi pracuje, skvěle se udržuje linka a tvar při práci na počítači, kde tvořím vzory.

Když jsem byla hotová a vytvořila jsem vzor na látku, natolik se mi výsledek zalíbil, že jsem se s Lesen domluvila, že vzor použiju i na naše papírenské zboží.

A teď tu máme první vlaštovky. Malé bločky na rychlé záznamy a vzkazy. Myslím, že se moc povedly a doufám, že si tenhle motiv zákazníci natolik oblíbí, abych mohla pokračovat v dalších produktech.

 

   

 

Trhací blok A5 s věčně mladým vzorem Od soumraku do úsvitu, který na jaře oslaví už 6 let, je další vlaštovkou do mankaích novinek. Trhací bloky se neochodí, dají se vždycky využít a na stole udělají parádu.

Vzor Od soumraku do úsvitu je akvarelový a hýří radostnými odstíny, které ale ve své škále nijak neobtěžují. Blok je určitě dobrý i na psaní dopisů, k čemuž přímo vyzívají stejně laděné obálky. Dárkově zabalené dopisní sady tak přijdou do e-shopu co nevidět.

 

    

 

A pokračuji v novinkách. Máme brož s vlčím mákem pro všechny, co každé léto obdivují nenáročnou květinu, která optimisticky září do dáli charakteristickou červení. Předejdu zvědavým dotazům či poznámkám a rovnou píšu, že stejně jako washi pásky, tak i piny a klíčenky nám vyrábí v Číně. A víte proč? Protože jsem v Evropě nenašla adekvátní náhradu. Polská technologie, kterou jsem před pár lety vyzkoušela, mě svým výsledkem příliš nenadchla, nebyla schopna takových jemných detailů, jako ta čínská. Ať se tedy rozhodně každý podle svého přesvědčení, zda naše brože nebo washi pásky chce. Nikomu je nenutím a navíc, s Adidaskami na nohách a s mobilním telefonem v ruce jsme všichni majiteli výrobků zhotovených v Asii. 

Pin s vlčím mákem je asi 3 cm velký, ze zlatého kovu a se zavíráním na "motýlka". Design je samozřejmě náš, mankaí, poctivě jsem ho v prosinci vyseděla v Troji za pracovním stolem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spolu s piny přišly i překrásné zelené klíčenky s velkým květinovým srdcem. Znalci MANKAI ihned na první dobrou jistě vystopují v květinách motivy z výše zmíněného vzoru Od soumraku do úsvitu. Převedla jsem pár kvítek ze vzoru do linky a upravila ho pro zpracování do kovu. Srdíčko má cca 5 cm, je tedy docela velké a ráda bych s lehkým mrknutím oka poznamenala, že se blíží Svatý Valentýn (mrk, mrk).

 

 

 

Dvě washi pásky, dvě nové položky do mankaí sbírky washi pásek, tedy dekoračních pásek z rýžového papíru, mají tentokrát motiv Jarní (znáte z naší látky a balicích papírů) a zlatě vyražené kočičky na pozadí v barvě růžového dřeva. Washi pásky mají dlouhé zástupy fanoušků po celém světě, protože nejen odekorují sešity, diáře, plánovače, i nábytek, když na to přijde, ale dají se s nimi na zeď přilepit i oblíbené obrázky. Kreativitě se meze nekladou. Vyrobte si z nich záložku do knihy, zalepte pytlíček, ozdobte pohlednici.

 

  

Tím tedy začínáme rok 2023. Naše novinky se skvěle kombinují se vším ostatním z našeho papírnictví, tak neváhejte prozkoumat, co naše malá značka nabízí.

Krásný nový rok přeje Myyna, zakladatelka MANKAI Paper.