Ten nejkrásnější receptník

Dámy, mám na vás pár dotazů.

Máte/měly jste babičku, která báječně vařila a vy si její recepty střežíte jako oko v hlavě? Jste v rodině vyhlášená svým kuchařským uměním? Ráda trávíte čas v kuchyni, zkoušíte nové recepty, experimentujete a milujete jídlo?

A máte svoje oblíbené recepty na osahaných papírech, které už sotva drží pohromadě, naskládané do umaštěných desek, ke kterým jste si sice vytvořila citový vztah, ale rozhodně už by to chtělo nějaký zásah?

Možná je čas na krásný vlastní receptník a na to, udělat si pořádek ve svých pokladech. Protože skvělé recepty si to zaslouží. Není nic lepšího než kvalitní domácí strava. Uznávám, že to dá trochu práce, ale na druhou stranu, třeba díky tomu oprášíte dávno zapadlý postup na bezva jídlo.

Receptník nebo, chcete-li, kuchařku, můžete mít ve velkých deskách nebo v malých. Máme je se vzorem Půlnoční zahrada, Včely a Bylinky. Kdo si jídlo i vášnivě fotí, rozhodně ocení spíš větší formát. Stejně tak pekaři, kteří si na každý svůj chléb vedou pečlivé zápisky o teplotách a stavu kvásku. Co je na deskách prima je i to, že jsou omyvatelné. Tedy, nedoporučuji je strkat pod tekoucí vodu, přeci jen je to papír, ale díky laminaci se dají otírat vlhkým hadříkem.

Což se v kuchyni hodí.

A teď pozorek, úžasným bonusem je možnost poskládat si receptník tak, aby vám vyhovoval. To znamená, pořídit si do něj přesně ty papíry, které potřebujete. Chcete část linkovanou a část bez linek? Není problém. Případně máme ještě papíry s tečkami. Našich papírů se do desek vejde až 90, mají 140 gramáž.

Aby byl receptník opravdu krásný, doporučuji přidat razítko nebo washi pásku. Bude to jako ta pověstná třešnička na dortu.

Na vašem dortu.

Moje mamka je vyučená cukrářka, což potvrzují četné rodinné fotografie, protože na většině mám před sebou dort nebo zbožně vzhlížím k dortu jednoho z mých sourozenců. A tak s dovolením přikládám recept na mamčiny oblíbené rumové kuličky, na které se vždycky o Vánocích těším nejvíc. Není to nijak zdravý recept, zato výsledek je šíleně dobrý a stojí za hřích.

 

Rumové kuličky paní Jitky:

200 g mletých piškotů

200 g moučkového cukru

100 g změklého másla

3 lžíce rumu (já teda mamku podezírám, že tam dává víc)

2 lžíce kakaa

na dozdobení mletý kokos

 

Všechno nasypete do velké misky, prohnětete, až se ingredience krásně spojí a pak v dlaních tvoříte kuličky (mamčiny jsou celkem drobné, cca 1,5 cm průměr), které ještě čerstvé a měkké obalíte v mletém kokosu. Necháte je uležet alespoň týden, dva týdny jsou lepší. (Vydržte to!)

 

Tak doufám, že vám kokosové kuličky budou chutnat a že si je založíte do zlatého fondu svého krásného nového receptníku.

S láskou, Myyna