Tradiční české vánoční ozdoby

Jsou tak křehké a něžné, že si nedokážu představit víc vánoční věc. Tradiční skleněné ozdoby z Poniklé se během více než sta let prakticky nezměnily, mnohým z nás připomínají dětství a s láskou vzpomínáme, jak jsme jako děti věšely na vánoční stromek paraplíčko nebo hvězdičku. Často potkávám ozdoby z Poniklé v antik obchodech a na prohlídce přímo ve výrobně v Krkonoších jsem byla už dvakrát.

Mám ráda tyhle provozy, obzvlášť ty, kde se pracuje se sklem.

Letos v létě jsme byli ve Špindlerově Mlýně a i když to byla zajížďka, po cestě zpět jsme se stavili v Poniklé na prohlídku výrobny v Rautisu, kde tyhle tradiční ozdoby ze skleněných perlí vyrábějí. A tak mne napadlo, jak by bylo pěkné, kdybychom je měli před Vánoci v Heřmance na prodej. Doma jsem nelenila a napsala do Rautisu email, díky němuž se nápad stal skutečností a my máme v kamenné prodejně něco málo z ponikelské krásy. Ozdoby u nás můžete obdivovat a nakoupit do vyprodání zásob.

Tady v eshopu ozdoby bohužel nenajdete, protože jsou křehké a my nejsme vybavení na expedici tak delikátní záležitosti, ale pokud je moc chcete, Rautis má samozřejmě teké e-shop, kde pořídíte vše, po čem vaše srdce touží.

Náš kouzelný krámek najdete na adrese Heřmanova 988/15, Praha 7, od pondělí do pátku od 13 do 19 hodin.

A já jsem v létě v Rautisu nafotila i pár obrázků, abych vám alespoň zprostředkovaně mohla přenést atmosféru ponikelské výrobny, která má neuvěřitelné kouzlo.

Tak co? Měli jste jako malí doma také ozdoby z Poniklé? A na co si nejvíc pamatujete? Paraplíčko, letadlo, kočárek? (To všechno v Heřmance máme!)

Vánoční atmosféře zdar!

Myyna