Jak se z kakáče šťastný člověk stal aneb deník vděčnosti

Dochází vám energie? Cítíte se osamělí? Lepí se vám smůla na paty? Máte pocit, že se svým životem prodíráte jako dobrodruh s mačetou v pralese? Nebo máte fajn život a vlastně je to už trochu nuda? Máme pro vás něco, co vám obrátí život naruby. Nebo se o to alespoň pokusí. Říká se tomu deník nebo zápisník vděčnosti či radosti a umí přenastavit mozek i toho největšího negáče. 


Jak vidíme svět? 


Představte si, že svůj život pozorujete malým kukátkem. Z milionu věcí kolem si vybíráte jen to, co se do kukátka vejde, a víc vědomě nevnímáte. Zaměřujete se na to, co chcete vidět, a z toho skládáte celý svůj den. Někdo má dar koukat se skrz kukátko velmi svobodně. Zaměřuje se na různé úrovně života a vidí jak to skvělé, tak i to horší. Jiní si vybírají jen několik úhlů pohledu, kudy se kukátkem dívají, a nic jiného pro ně neexistuje. Zachycují jen to špatné a stejně tak se i cítí. 

Např.: „V tramvaji bylo zase nacpáno a musela jsem se tlačit. K obědu na mě nezbylo kuře z menu. Zase jsem po cestě domů zakopla. Zrovna když dávali Ulici, vypadl proud. A večer, a to už je ale vrchol, došlo víno. Celý den je tím pádem špatný, mám jen smůlu a nic dobrého se mi nikdy nemůže stát.“


To ale není objektivní pravda. Stačí jen nasměrovat kukátko správným směrem a budou se dít věci.


Deník vděčnosti, zápisník radosti... jak kdo chce, ale hlavně když to používá


Deník vděčnosti je formou autobiografického deníku, kam zapisujete to, co kukátkem vyhodnotíte jako správné a za co můžete být vděční. Nepopisujete v něm celý den, ale vybíráte jen to, co vnímáte jako pozitivní. 


Jak vést deník vděčnosti? 


Deník nebo zápisník vděčnosti by měl obsahovat: 

  • datum,

  • prostor na poznámku – do poznámky si můžete zapisovat, komu jste dnes prospěli, kdo pomohl vám, co bylo dnes krásné, za co se můžete pochválit i co vám udělalo radost. 



Kdy si do deníku zapisovat? 


Každý den před spaním po dobu 40 dnů. Už po 21 dnech můžete ve svém životě zaznamenat výraznou změnu. Pokračujte však ve psaní dál. Po 40 dnech můžete začít do deníku zařazovat i negativní zážitky. Váš mozek už je ovšem vezme jinak. Je totiž schopen se z nich učit a nesesypat se. 


Kam si radosti a vděk zapisovat? 


Ideální je zvláštní sešit, diář nebo kalendář s dostatečným prostorem. Z mankaí nabídky např.: 

  • Sešit Botanica s 64 stránkami – bude sloužit jen k deníkovým zápisům a díky nádhernému papíru a ručně malovanému květinovému vzoru bude výjimečný.

  • Nekonečný kalendář – všechny zápisy na jedné stránce, to je rozhodně výhoda. Kdykoliv se k nim můžete vrátit, pročíst si je a připomenout si, jak skvěle se máte. 

  • Celoroční týdenní plánovač – nedatované stránky plánovače vám umožní začít teď hned.


 

Deník vám pomůže nejen dívat se na svět z toho barevnějšího úhlu, ale pokud ho budete psát rukou, procvičíte díky němu paměť, podpoříte kreativitu a představivost, protrénujete jemnou motoriku a získáte čas pro sebe.

Začněte makat na lepších zítřcích už dnes a objednejte si svůj deník vděčnosti. Zbytek už přijde sám. Fakt. 

Bára (babu.lettering)

 

IMG_8119

 

IMG_8120

 

IMG_8121