Myyna a hlína

Co dělá Myyna, když zrovna nepobíhá po Heřmance? Inu, letos to chtělo něco terapeutického a tak jsem spojila příjemné s užitečným a zapsala se do kurzu keramiky u Ema Mamisu. Dala jsem si hned dva po sobě, abych každé úterý během dvou měsíců aspoň něco stihla udělat. A to bych nebyla já, abych nevyráběla cosi užitečného a nepodělila se s ostatními.

Protože jedna věc je mít krásnou věc jenom pro sebe a druhá věc je udělat radost i někomu dalšímu. A o tom ta moje práce je. Samo.

Keramické paletky

Paletky na akvarel vyrobené z keramiky jsou strašně dobrá věc. Nejlépe se ze všech druhů palet umývají a rozdělaný pigment v nich pomaleji zasychá, neboť keramika je přirozeně chladný materiál. A vypadají krásně a elegantně.

Pustila jsem se v kurzu do práce a vytvořila palet celou řadu. Nejdřív mi to šlo hodně pomalu, to byla druhá půlka srpna a během prvního kurzu jsem udělala asi jen tři kousky. Ale na konci září jsem jich měla nadělaných už šestnáct! A kdyby kurz neskončil, sekala bych to jak Baťa cvičky do teď.

Problém je ale celý proces. Keramiku vymodeluju, ta musí zaschnout, pak udělám retuš, následně to jde do pece na přežah, z přežahu to putuje zpět pod moje ruce, abych ji odekorovala, pak se paleta musí naglazovat a jde zpátky do pece. Měla jsem na to jen každé úterý, takže výsledky byly vidět velmi pomalu a postupně, protože před pecí stála nejen fronta výrobků kurzistů, ale samozřejmě i výrobky emomisí a ty měly přednost, protože hádejte proč, no protože je to živí. Takže ledva jsem měla pár kousků hotových, byly hned prodané, protože jsem to nasdílela na instagram a pak je dala do Heřmanky, no a bylo vymalováno. Ups.

Paletky nejsou na e-shopu, protože dopravcem, tj. Zásilkovnou, je poslat nemůžu, při vší ústě k jejich tvrdé a intenzivní práci se obávám, že by z palet dorazily tak akorát střepy. Palety tedy budou jen k osobnímu odběru.

Ale chtěla jsem vám aspoň ukázat, jak paletky vypadají a hlavně celý ten proces, a tak trochu doufám, že poslední várka palet, která teprve čeká na přežah, nebude tak rychle pryč, a když opublikuju tenhle článek, bude ještě pár zájemců, kteří si trpělivě počkají.

Co ještě kromě palet vzniklo?

Dělala jsem i nějaké drobnosti, které čekají na vypálení. K paletám jsem vytvořila jednoduchá odkládátka na štětce a pár keramických ptáčků pro štěstí (ty budou v e-shopu). Jen tak, třeba na stůl jako dekorace nebo co já vím, vždyť nemusí být všechno za každou cenu fukční. Když to udělá radost, tak to svůj účel splnilo.

Kdy budou zbylé věci hotové?

Upřímně, nevím přesně. Můj odhad je první půlka listopadu, ale dám včas vědět.

Tak tolik k mojí malé keramické nadílce a tady už jsou fotky. Doufám, že se vám to líbí. Mně teda moc. Palety mám dvě a nemůžu si je vynachválit.

Krásný den přeje Myyna

 

Jak se člověk dopracuje k takhle krásné keramické paletě?

keramika14

 

Modelování začíná dobře vyválenou plackou...

keramika1   keramika2

 

Pokračuje pečlivým vytvořením jamek a uhlazením vodou...

keramika3   keramika4

 

Po uschnutí se paletky retušují jemným smirglem a vodou...

keramika5   keramika6

 

Následuje přežah a dekorování...

keramika7   keramika8

 

Po pečlivém rozdělání glazury jsem paletky naglazovala, čímž dekor opticky zmizel...

keramika9   keramika10

 

Poslední krok - paletky a odkládátka šly do pece na výpal. A hotovo.

keramika11   keramika12

 

Tady je poslední várka. Odkládátka čekají na výpal (mezi tím jsem je i naglazovala) a paletky půjdou na přežah.

keramika13