Nové české tužky!

MANKAI Paper má nové tužky! Ale má to i dlouhý příběh, takže hezky popořádku...

Jak to všechno začalo

Už to bude skoro dva roky, co jsem napsala článek Cesta za tužkou a netušila, jak moc se situace změní.

Vlivem různých okolností jsem se začala pídit, jak tužky, které objednávám v Británii a po té v Německu, vyrábějí. (Krabičky na tužky, ve kterých zakázky přišly, byly z obou zemí naprosto totožné a protože jsem všímavá a nejsem hloupá, něco mi nehrálo.) Nakonec jsem dostala šokující odpověď. Tužky, na které posílám do Německa grafiku, jsou ve skutečnosti, bez mého vědomí, vyráběné v Číně.

Problém je v tom, že jsem extra háklivá na lež a na to, když ze mne někdo dělá troubu. Nelíbilo se mi to a další zakázku jsem už neodeslala. Přitom by stačilo mít někde na webu informaci, že firma tužky nevyrábí, že je jen zprostředkovatel výroby reklamních předmětů a samotná výroba probíhá v Číně. Já proti tomu v podstatě nic nemám. Spoustu věcí umějí v Asii udělat kvalitně (ne všechno, samozřejmě) a mnohem levněji (jak jinak). Výrobu washi pásek si tam také zajišťuji. Evropa nemá patent na všechno a výroba v Americe je neuvěřitelně drahá (pochopitelně).

Ale stalo se. A já jsem z toho, jak se říká, vyvodila důsledky.

Od důsledku k činu

Chvíli jsem byla otrávená (rozumějte, asi rok) a pak jsem začala zase googlit (99 % mých dodavatelů jsem si vygooglila, to je překvapení). Ovšem s tím, že chci české tužky, takže jsem byla smířená, že nepůjde o plnobarevný celoplošný potisk, ale o sítotisk (ano, i sítotiskem lze dělat barevné obrázky, vím, jenže ne tak, aby vypadaly jako akvarel).

Tužky se u nás totiž vyrábějí a jsou kvalitní, jen jsou technologické možnosti maličko jiné, než ty asijské. Netrvalo dlouho a výrobce jsem našla v jižních Čechách, což je milé, pochází odtud moje mamka.

Nakonec mě navrhování tužek hrozně bavilo, měla jsem široké barevné možnosti, lakování a máčení a pak ten sítotisk, a vlastně to bylo velmi inspirativní a příjemné. Komunikace skvělá, dodání do 3 týdnů. Krása. Jsem ráda, že jsem do toho šla.

A jak mankaí tužky nakonec vypadají?

Barevnou trojici tužek jsem pojala "graficky", zvítězil color blocking a zlatý potisk. Tužky z kolekce Louka linkou jsou dokonce i s gumou a mají hodně jemný vzor. Tři barevné máčené tužky jsou bez gumy, aby se vešly do krabiček, které mám ještě z původní várky tužek.

Musím říct, že na fotkách zdaleka nejsou tak hezké jako v reálu, i když jsem se opravdu snažila je nafotit co nejlépe, abych vystihla jak hravé a milé jsou.

 

 

 

Kdy budou v prodeji?

V e-shopu už jsou a do kamenné prodejny dorazí zítra, tj. ve středu. Otevřeno je denně od 13 do 19 hodin, najdete tam mojí asistentku Báru a ve středu mne.

Doufám, že se vám tužky líbí!

 

Krásný den přeje Myyna